Guvernatorul BNR strică vacanţa politicienilor
Banca Naţională lansează un avertisment sever în plină vacanţă politică: statul reuşeşte tot mai greu să facă rost de bani pentru a plăti salariile bugetarilor, pensiile şi alte obligaţii sociale. Dezechilibrele bugetare sunt structurale şi nu conjuncturale, cu alte cuvinte acestea nu se vor rezolva odată cu repornirea economiei.
"Simpla creştere economică nu corectează un deficit structural", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la o dezbatere organizată de Săptămâna Financiară şi Financiarul. Isărescu a prezentat o serie de consideraţii legate de starea economiei şi societăţii în ansamblu, tonul lui fiind de îngrijorare lucidă. Problemele trebuie discutate în profunzime, şi nu expediate în judecăţi superficiale sub presiunea ratingului şi a populismului, a fost unul dintre mesaje. Guvernatorul a spus că există o contradicţie între fiscalitatea statistic redusă - de circa 30% din PIB, şi fiscalitatea excesivă a firmelor. Asemenea situaţii trebuie înţelese în interior şi explicate FMI şi UE.
Deşi firmele plătesc printre cele mai mari impozite din UE, banii nu ajung. Nici pentru pensii, nici pentru salariile bugetarilor, nici pentru spitale, medicamente etc. "Toate acestea pot să fie preludiul unui cerc vicios care se manifestă prin neîncrederea şi reţinerea pieţelor de a finanţa anumite costuri şi, în ultimă instanţă, poate să apară şi evitarea finanţării", a mai spus Isărescu. Astfel, conflictele sociale par greu de evitat.
Cum se poate evada din această capcană a lipsei de bani şi a imposibilităţii finanţării în lipsa capitalurilor străine? Guvernatorul a spus răspicat că societatea românească trebuie să înţeleagă că banii nu pică din cer şi că este nevoie de muncă şi de un efort "al întregii colectivităţi" pentru a se ajun