În funcţie de dimensiunea lor, calculii renali pot fi distruşi cu ajutorul undelor de şoc, al endoscopului, cateterului sau prin operaţie.
Pietrele de dimensiuni mai mici care se găsesc la nivelul rinichilor se pot elimina pe cale naturală, o dată cu urina, după ce ureterul a fost dilatat cu ajutorul unor medicamente. Un alt tratament sunt undele de şoc extracorporale, care pulverizează pietrele. „Se fac una-cinci şedinţe de maximum 20 de minute, în funcţie de localizarea pietrei", spune Mircea Penescu, medic nefrolog la Spitalul de Nefrologie „Carol Davila" din Bucureşti. Ureteroscopia, o altă tehnică, constă în introducerea unui endoscop special prevăzut cu o cameră video prin uretră, care vizualizează calculul, şi, ulterior, extragerea acestuia fie integral, fie în bucăţi, după distrugerea lui. În cazul bolnavilor cu pietre mari, de volum crescut, medicii recomandă intervenţia chirurgicală deschisă. „Metoda prin care tratăm un pacient depinde de mărimea pietrei, duritatea acesteia, de localizarea ei şi de starea pacientului", spune Cristian Surcel, medic urolog la Spitalul Fundeni din Bucureşti. O altă metodă de distrugere a calculilor renali de peste 2,5 cm este nefrolitotomia percutanată, ce constă în introducerea unui cateter în rinichi ce vizualizează şi extrage sau distruge pietrele.
Febra poate indica o infecţie gravă
Durerile violente de la nivelul spatelui care iradiază spre organele genitale pot indica prezenţa nisipului la rinichi. „Durerea este violentă, perioadele de acalmie fiind intercalate de episoade severe. Poate fi însoţită de greaţă, vărsături, balonări sau hipertensiune arterială. Când apare febra, bolnavul trebuie internat de urgenţă, pentru că urina suprainfectată se poate răspândi în tot organismul, ducând la pielonefrită acută obstructivă şi chiar la deces", afirmă Cristian Surcel. Diagnosticul bolii