După opt luni de creștere continuă, exporturile au ieșit din recesiune, reușind să recupereze în acest interval aproape toate pierderile înregistrare în perioada de criză, a anunțat astăzi Mihai Ionescu, președintele Asociației Naționale a Exportatorilor și Importatorilor din România (ANEIR). Sursa: VADIM GHIRDA
"Succesul exportatorilor are la bază în principal politica BNR de a asigurare a stabilităţii cursului de schimb în palierul 4,1-4,3 lei/euro, cu scurte perioade de abatere din acest palier. Această stabilitate a dat curaj exportatorilor să semneze contracte", a apreciat Ionescu.
Potrivit acestuia, exporturile au scăzut timp de 12 luni, în perioada noiembrie 2008-octombrie 2009, timp în care circa o treime din cei aproximativ 20.000 de exportatori și-au suspendat sau încheiat activitatea. Unele dintre ele au început însă să își revină, a explicat Ionescu.
Astfel, exporturile au totalizat în primele patru luni ale anului 10,82 miliarde euro, de la 8,76 miliarde euro în aceeaşi perioadă a anului 2009. Cea mai mare pondere este deţinută de maşini şi echipamente electrice (26,4% din total), automobile, tractoare alte vehicule (13,6%) şi metale comune şi articole din acestea (11,4%).
Dacia și Nokia, primii exportatori
Pe de altă parte, în ultima perioadă a avut loc o modificare a structurii exporturilor. Astfel, companiile metalurgice și petroliere au cedat primele două locuri către Automobile Dacia și Nokia România în clasamentul exportatorilor pe primele patru luni ale acestui an. Pe următoarele trei poziții se situează Rompetrol Rafinare, ArcelorMittal Galați și OMV Petrom. Trebuie menționat că în top 100 exportatori se regăsesc doar patru firme cu capital majoritar românesc, printre care Oltchim, InterAgro și Compa Sibiu.
De asemenea, un loc tot mai important îl ocupă zona electronică, dar și c