Izolarea corecta a acoperisului unei case poate ajunge la circa 20 de euro/mp, in functie de materialele folosite.
Prima pas pe care trebuie sa il faca proprietarul unei case in momentul in care doreste sa-si izoleze acoperisul locuintei este alegerea materialelor de constructie potrivite.
“Recomandam utilizarea membranei de difuzie, deschisa la vapori, impreuna cu accesorii de tinichigerie, profile de etansare la coama si piepteni de ventilatie in streasina (au rolul de a bloca accesul pasarilor sub invelitoare), suruburi autoforante pentru fixare si tesere. De asemenea, este obligatorie utilizarea sorturilor de streasina pentru a face legatura intre invelitoare si sistemul de drenaj”, spune Ioan Farcas, directorul de marketing al producatorului de tigla metalica Lindab Romania, parte a grupului suedez Lindab, cu afaceri anuale de 30 de milioane de euro pe piata locala.
Producatorul de materiale de constructii Arcon, din Sfantu Gheorghe (Covasna) propune pentru izolarea acoperisului un sistem format din polistiren expandat cu o grosime de 10 cm si o membrana termoadeziva, care lipeste si hidroizoleaza. Pretul unui astfel de sistem este de circa 14 euro/mp, excluzand TVA.
“Aici se adauga si costul manoperei, care poate varia intre 5 si 7 euro. Este important de stiut ca viteza de executie poate influenta calitatea lucrarii, dar si ca materialele ar trebui garantate de un singur producator. O alta solutie ar fi compromisa in aceasta perioada foarte ploioasa”, spune Sorin Cristea, director de vanzari in cadrul producatorului de membrane bituminoase si polistiren Arcon.
In prezent, pe piata locala se folosesc si alte tipuri de termoizolatii ale acoperisului, care includ spuma poliuretanica, vata de sticla/bazaltica sau fibrele de celuloza. Furnizorul de material termoizolant trebuie sa recomande grosimea minima necesara.
„La capi