Boala se poate lua de la ştranduri, fiind foarte contagioasă. Se manifestă prin înroşirea şi iritarea ochilor şi prin inflamarea pleoapelor. Pentru tratarea bolii se prescriu, de obicei, tratamente locale cu picături sau cu unguente.
Conjunctivita este inflamaţia conjunctivei, membrana transparentă care acoperă interiorul pleoapelor şi partea albă a globului ocular. Este cunoscută şi ca „boala ochilor roşii", deoarece, din cauza inflamaţiei sau iritaţiei, vasele de sânge de la nivelul conjunctivei devin mai vizibile.
„Cel mai frecvent, conjunctivita este cauzată de o infecţie bacteriană (cu stafilococ, streptococ, cu gonococ sau cu chlamydia) sau virală (cu adenovirus sau cu virusul herpetic). De asemenea, poate fi de cauză alergică (în prezenţa polenului, prafului sau, uneori, la purtătorii de lentile de contact) ori de natură toxică, la contactul cu diferiţi factori iritativi (substanţe chimice, şampon, fum de ţigară, clor din piscină etc.)", explică medicul specialist oftalmolog Adina Grigorescu de la Clinica Endocenter din Bucureşti. Atât conjunctivita bacteriană, cât şi cea virală pot apărea în cadrul unei răceli, putându-se asocia cu o infecţie a tractului respirator superior.
De asemenea, conjunctivita poate apărea şi la nou-născuţi, din cauza unor probleme ale canalului lacrimal care împiedică scurgerea lacrimilor.
Se transmite uşor
Conjunctivitele virale şi cele bacteriene sunt foarte contagioase. Calea de transmitere este cea aeriană, prin tuse şi prin strănut, în cazul conjunctivitei virale, şi prin contactul direct cu secreţiile oculare infectate, atât în situaţia formei virale de boală, cât şi a celei bacteriene. Pentru a se limita riscul de transmitere a bolii, persoana afectată trebuie să evite atingerea zonei infectate, să se spele frecvent pe mâini şi să nu folosească prosoape la comun cu alte persoane.
„Se im