Preşedintele Agricola Bacău susţine că balanţa e înclinată în favoarea companiilor străine
Jucătorii autohtoni au fost lăsaţi singuri după eliminarea subvenţiilor
Eliminarea subvenţiilor de la începutul anului, măsurile de austeritate care nu încurajează consumul, lipsa unui sprijin consistent din partea autorităţilor şi condiţiile economice dificile îi aruncă pe producătorii români de carne de pui într-un război inegal cu cei străini, care au parte de toate atuurile. Pe lângă sprijinul important din partea autorităţilor, a subvenţiilor de care se bucură străinii, mai au şi avantajul pieţelor din care provin, care sunt mult mai puternice decât cea din România.
"După eliminarea subvenţiilor, de la 1 ianuarie 2010, producătorii români au rămas singuri într-un «război» inegal cu producătorii de dincolo de graniţe care se bucură de diverse forme de sprijin (subvenţii pe terenul arondat fermei; subvenţii pe bunăstarea animalelor; subvenţii pe utilităţi; TVA diferenţiată pentru alimente ş.a.m.d.) şi care operează într-o piaţă în care puterea de cumpărare este mult mai mare", a declarat, pentru Curierul Naţional, Grigore Horoi, preşedintele grupului de firme Agricola Bacău.
Totodată, acesta mai spune că şi concurenţa neloială făcută de piaţa neagră, cumulată cu o descurajare a consumului, completează o imagine neplăcută a industriei româneşti. "La toate acestea se adaugă nivelul de neacceptat al pieţei negre, măsurile de austeritate care frânează consumul - singurul motor de creştere - şi avem tabloul complet al industriei româneşti zugrăvit în culori nu prea vesele", ne-a mai spus oficialul companiei băcăuane.
Piaţa şi-a mai revenit pe finalul primului semestru
Potrivit producătorului de carne de pui, piaţa locală a scăzut în primele şase luni ale acestui an cu aproximativ 5 procente, în ceea ce priveşte consumul,