Disensiunile frontaliere între România şi Ucraina au renăscut recent, o dată cu un potenţial pericol de inundaţii invocat de Kiev. Ucraina a găsit un nou pretext de a pune paie pe foc, afirmând că pierde teritoriu în favoarea României din cauza inexistenţei unui dig consolidat pe malul său de la Dunăre. "Digurile de pe Dunăre au fost construite acum 50 de ani. (...) Problema construirii digurilor derivă şi din normele internaţionale: românii şi-au reconsolidat malul o dată pentru totdeauna, iar acum, în caz că vin inundaţiile, ei pun doar nisip pe dig. În cazul inundaţiilor, cursul Dunării se modifică depărtându-se de România, dar, ţinând cont de faptul că frontiera este stabilită de-a lungul cursului apei, România câştigă de fapt teritoriu", declara la începutul lunii ministrul ucrainean pentru Protecţia Mediului, Viktor Boiko.
Aceste afirmaţii sunt, de fapt, un nou pretext al Ucrainei pentru a-şi continua atacurile la adresa României privind aşa-zisele "lucrări unilaterale" ale ţării noastre de adâncire sau extindere a unor căi de navigaţie în Delta Dunării.
Luni, Ministerul român al Afacerilor Externe a precizat într-un comunicat, prin care a răspuns unei cereri adresate de Mediafax, că "România nu întreprinde nici un fel de lucrări unilaterale" în acest scop, precizând că "acest aspect a fost confirmat părţii ucrainene în mai multe ocazii". Precizările MAE român au fost făcute ca urmare a declaraţiilor de vineri ale premierului ucrainean, Mikola Azarov (foto mic), privind "decizia unilaterală a României de a extinde Delta Dunării".
"Suntem îngrijoraţi de poziţia României, care lucrează unilateral la extinderea Deltei Dunării, pentru a redirecţiona traficul spre porturile sale. Vrem să vă atragem atenţia asupra faptului că astfel de probleme trebuie rezolvate prin negocieri bilaterale şi, dacă este necesar, cu participarea lideri