Preşedintele Traian Băsescu a descins astăzi la şedinţa de guvern pentru a trasa directivele coaliţiei de guvernare, astfel încât să scape de "incidentul ANI". Sursa: ARHIVA EVZ
"Sunt vreo 3-4 legi care concură la funcţionarea ANI, legat de incompatibilităţi şi altele. Eu v-aş propune, mai ales că aici sunt liderii tuturor formaţiunilor care înseamnă majoritatea parlamentară, cu excepţia minorităţilor, v-aş propune să aveţi în vedere, cu ocazia întoarcerii la parlament a legii, să se facă o singură lege, deoarece trimiteri dintr-una în alta lasă loc la neclaritate", a spus şeful statului, precizând că a trimis la parlament solicitarea de convocare în şedinţă extraordinară, cel mai probabil la jumătatea lui august.
Remedierea situaţiei ANI are procedural undă verde. Curtea Constituţională a făcut ieri publică motivarea deciziei prin care actul normativ făcut praf în Senat să poate ajunge din nou în parlament.
Cu observaţia ca aleşii să se abţină să introducă în lege prevederi declarate ne con stituţionale anterior, iar textul să fie redactat în termeni care să excludă orice echivoc.
Promisiuni de transparenţă
Cu toată legea declarată neconstituţională, guvernul trebuie să o ia de la zero. De altfel, premierul Emil Boc i-a solicitat ministrului justiţiei, Cătălin Predoiu, să găsească o soluţie pentru unificarea legislaţiei privind funcţionarea ANI.
"I-am cerut ca până la finalul acestei săptămâni să-mi prezinte un punct de vedere privind modul în care guvernul se poate implica în acest proces", a spus Boc, adăugând că va face tot ceea ce va putea pentru ca ANI să fie funcţională, iar informaţiile privind averile demnitarilor să fie prezentate transparent.