Romania a fost criticata dur in raportul Comisiei Europene asupra Justitiei. Desi ar fi trebuit sa inregistram progrese, acesta a fost cel mai dur raport pe Justitie din mandatele lui Traian Basescu.
Cele mai multe critici le-am primit pentru anihilarea competentelor ANI de a identifica averile ilicite, incompatibilitatile si conflictele de interese.
"Amendamentele la legea ANI, votate la 30 iunie, reprezinta un important pas inapoi. Legea pune in pericol parcursul bun al activitatii ANI si determina incalcarea in mod clar de catre Romania a angajamentelor asumate la data aderarii", se arata in document.
Raportul CE pe Justitie: Romania, criticata dur pentru legea ANI
Expertii europeni considera ca anihilarea ANI, coroborata cu legislatia actuala a achizitiilor publice, permite proliferarea coruptiei.
Potrivit acestora, vor fi mult mai greu de depistat cazurile de conflicte de interese care au legatura cu interesele de afaceri ale politicienilor locali si ale familiilor acestora.
Raportul a criticat si lipsa de vointa politica in reformarea sistemului judiciar. Sunt necesare, printre altele, reformarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) si a Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ). CSM i se reproseaza, printre altele, ca "rezultatele sistemului disciplinar sunt neconvingatoare". In privinta magistratilor suspectati de coruptie, sunt "deschise putine cazuri disciplinare", iar sanctiunile CSM "par usoare".
Kovesi despre raportul CE: Este un semnal ca trebuie sa schimbam lucrurile
In privinta Inaltei Curti de Casatie si Justitie, competentele acestei instante ar trebui reduse. ICCJ nu ar trebui sa mai judece ca prima instanta (cum se intampla in cazul parlamentarilor, spre exemplu), ci sa judece doar recursuri si numai pe chestiunile de drept.
Vazand to