Unsprezece presupusi spioni rusi au fost arestati recent in Statele Unite, expertii vorbind de cea mai mare retea de agenti straini descoperita vreodata de catre FBI. Dupa doar cateva zile de interogari in SUA, spionii Moscovei au fost schimbati cu patru fosti agenti rusi ce lucrasera pentru Occident. Vestea arestarii si apoi a eliberarii precipitate a celor 11 a ridicat numeroase semne de intrebare in randul comunitatii de informatii. Cum a reusit FBI-ul sa puna mana pe agentii rusi, cum au putut spionii Kremlinului sa traiasca neobservati in suburbiile americane si de ce e important acest caz - sunt intrebari la care a raspuns Michelle Van Cleave, fosta sefa a contrainformatiilor in timpul Administratiei lui George W. Bush.
La sfarsitul lunii iunie, o veste a socat America si a readus in memorie perioada Razboiului Rece. Justitia americana a anuntat ca a destructurat o retea de spionaj in favoarea Rusiei si a arestat zece persoane instruite de SVR (Sluzhba Vneshney Razvedki), principala agentie de spionaj de la Moscova, pentru a se infiltra in cercurile politice americane, cu scopul de a furniza informatii secrete.
Dupa zece ani de anchete, mii de ore de supraveghere si operatiuni de urmarire desprinse din filmele si romanele de spionaj, agentii FBI au arestat 10 persoane pe teritoriul american, in timp ce o alta este retinuta in Cipru. Ulterior, autoritatile americane mai aresteaza un suspect.
Dupa doar cateva zile de interogari in SUA, spionii Moscovei au fost schimbati la Viena cu patru fosti agenti rusi ce lucrasera pentru Occident, iar povestea, ce parea ca va ameninta relatiile tot mai prietenesti dintre SUA si Rusia, e pe cale sa fie data uitarii.
Schimbul de spioni nu pare insa sa fie ultimul capitol al acestei povesti cu agenti rusi ce pozeaza in cetateni respectabili din suburbiile metropolelor americane, cu fe