Mai sunt câteva zile până la sfârşitul lunii iulie, dar companiile care plătesc venituri pe drepturi de autor sau contribuabilii cu profesii liberale/activităţi independente nu au nicio informaţie oficială cu privire la modul de aplicare a contribuţiilor sociale asupra veniturilor de natură profesională.
Ministerul Muncii a finalizat un draft al normelor care privesc impozitarea veniturilor de natură profesională, altele decât cele salariale, intrate în vigoare de la 1 iulie (articolul III din ordonanţa 58/2010), însă consultanţii fiscali spun că nu au fost consultaţi încă pe această temă. În opinia consultanţilor, varianta preliminară a normelor metodologice este incompletă, lăsând multe aspecte neclarificate. Şi lipsesc clarificările în legătură cu contribuţiile de asigurări de sănătate.
"Informaţiile transmise de ministrul finanţelor la începutul lunii privind modul de calcul al plafonului de 5 salarii medii pentru contribuţii sociale au fost contrazise de Ministerul Muncii. Deşi, neoficial, s-a ajuns la concluzia că plafonul aplicabil contribuţiilor individuale este lunar, nu s-a răspuns la o mulţime de întrebări legitime", a declarat Emilian Duca, partener la BDO Tax.
Prin modificările efectuate recent asupra Codului fiscal, Guvernul a stabilit că orice venituri de natură profesională, altele decât cele salariale, se impozitează cu cota de impozit pe venit şi contribuţii individuale de asigurări sociale, asigurări sociale de sănătate şi asigurări de şomaj.
Ce spune proiectul de norme
În privinţa contribuţiilor individuale, documentul prevede că baza de calcul va fi cuantumul brut al veniturilor de natură profesională realizate lunar, pe fiecare plătitor de venit, în situaţia în care acest cuantum nu depăşeşte echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie sau echivalentul a cinci salarii medii brute pe economie, în situaţia în