Sistemul de asigurari sociale este perimat si ineficient, iar majorarea cotei TVA cu 5 puncte procentuale nu va aduce efectele scontate, explica, in cadrul unui interviu acordat Wall-Street, Dan Schwartz, managing partner in cadrul Scot & Company Consulting. Reanalizarea politicilor de achizitii publice este, in opinia lui Dan Schwartz, principala masura pe care guvernul trebuie sa o adopte.
Wall-Street: Cum vedeti masurile fiscale adoptate de guvern de la 1 iulie? La ce sa ne asteptam pe viitor?
Dan Schwartz: Majorarea cotei TVA era previzibila inca de anul trecut. Ce nu era previzibil erau cele 5 procente cu care cota a fost crescuta de pe o zi pe alta (n.r. – de la 19% la 24%). De regula, astfel de cresteri se fac fie progresiv, daca se intentioneaza o marire substantiala a cotei de impozitare, fie, pentru a produce cat mai putine distorsiuni in mecanismele pietei, majorarea de taxa se face intr-un procentaj mult mai mic, de 1-2%.
Este dificil de spus exact ce impact va avea cresterea cotei TVA asupra economiei romanesti. Se pot identifica eventuale implicatii pe care cresterea de taxa le-ar putea aduce, si anume o posibila crestere de preturi cu consecinte imediate in cresterea inflatiei si o posibila scadere a consumului populatiei cu consecinte greu de estimat asupra evolutiei economiei in general. De regula, scaderea consumului genereaza scaderea productiei, deci o diminuare a ritmului de crestere economica.
In principiu, orice crestere economica se bazeaza pe consum, pentru ca altfel aceasta devine lipsita de sens. Problema este pe ce fel de consum se bazeaza: pe consum intern sau extern, pe consum realizat pe baza importurilor sau realizat pe baza productiei interne. Economia japoneza, de exemplu, nu s-a dezvoltat pe baza consumului intern, japonezii producand aproape tot timpul pentru export. In momentul in care pietele internationale