Orice program matinal trebuie sa inceapa inca din seara. Trebuie sa stii ca ora ideala pentru culcare este 22.00-22.30. Nu trebuie sa incerci sa fortezi copilul sa doarma, deoarece este bine ca Mos Ene sa vina natural. Dar poti totusi sa-l "chemi" prin cateva metode usoare.
Ultima masa, la ora 20.00
Digestia unei mese copioase ingreuneaza procesul de adormire. Ultima masa a zilei trebuie sa fie diversificata, dar mica in cantitate. Incheie cina cu o cana de ceai de musetel in fata televizorului. O bautura calda te ajuta sa-ti hidratezi organismul si sa-ti induci starea de relaxare de care ai nevoie pentru un somn bun.
Fara joaca inainte de culcare
Efortul produs la joaca ii va da micutului insomnii. Practic, corpul lui va cere din ce in ce mai multa energie, iar somnul nu va veni decat dupa o pauza de relaxare de circa doua ore. De aceea, daca programul lui de somn e la ora 22.00, la orele 19.00-20.00 jucariile sunt puse in dulap. Pana la culcare, citeste-i o poveste. Ar fi mai usor sa-l lasi la televizor, dar radiatiile ecranului ii pot obosi ochii, dandu-i durere de cap. Un desen animat cu multa actiune poate sa-l agite.
Adolescentii trebuie "pacaliti"
Varsta maturizarii aduce multe "batalii" in organism. Insomnia este una dintre etapele adolescentei, in care secretiile hormonale intra pe un alt fagas, iar capul este debusolat. Un adolescent prefera sa stea treaz noaptea si sa doarma ziua. Totodata, acesta nu este un orar benefic si poate fi corectat cu usurinta, prin "pacaleala", daca nu merge de buna voie.
1 Programeaza-i multe activitati dimineata
Daca programul de scoala incepe la pranz, propune-i o sesiune de shopping pentru lucrurile pe care si le doreste. A doua zi programeaza o activitate in care ii necesiti ajutorul. Mergi la inceput pe lucruri pe care si le doreste cu ardoare, pentru a se automotiva.
2