Uniunea Europeană a criticat România pentru eşecurile din lupta împotriva corupţiei, dar a lăudat Bulgaria, pentru determinarea noului guvern, în rapoartele pe justiţie date publicităţii ieri. Comisia Europeană a apreciat că politicienii români nu au dat dovadă de voinţă în implementarea reformelor, ceea ce încalcă angajamentele asumate de Bucureşti în momentul aderării la UE.
În timp ce Bulgaria s-a angajat în eforturile de reformă şi a obţinut rezultate importante, România şi-a pierdut dinamismul, raportul indicând deficienţe importante în eforturile acesteia de a realiza progrese, a afirmat purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray.
Factorii de decizie din sistemul judiciar s-au arătat reticenţi în ceea ce priveşte cooperarea şi asumarea responsabilităţii în beneficiul reformei. Modificările legii privind Agenţia Naţională de Integritate, votată pe 30 iunie, reprezintă un important pas înapoi, a apreciat Comisia. Legea riscă să prejudicieze rezultatele pozitive obţinute de Agenţia Naţională de Integritate şi aduce România într-o situaţie de nerespectare evidentă a angajamentelor asumate la momentul aderării. România ar trebui, de asemenea, să-şi propună să asigure un sprijin politic larg pentru transparenţă şi pentru protejarea eficientă împotriva corupţiei şi a conflictelor de interese, a recomandat CE.
În privinţa achiziţiilor publice, Comisia cere României să evalueze eficienţa cadrului legal şi a atribuirii responsabilităţilor autorităţilor competente în protejarea în faţa conflictelor de interese, iar acestea să fie modificate, dacă este necesar. Trebuie să se aibă în vedere interdicţia pentru angajaţii publici de rang înalt şi pentru reprezentanţii aleşi de a beneficia direct sau indirect de contracte comerciale încheiate în numele instituţiei lor şi trebuie să se insiste pe o deplină transparenţă în acest domeniu, recomandă al patrulea rapo