Un studiu efectuat de Poliţia Rutieră arată că un şofer din patru a condus cel puţin o dată sub influenţa băuturilor alcoolice, iar aproximativ 1,2% au recunoscut că li se întâmplă frecvent să se urce la volan în stare de ebrietate.
Studiul, elaborat sub forma unui sondaj de opinie, este „reprezentativ la nivel naţional pentru conducătorii auto”, susţine Poliţia Rutieră.
Mai citiţi şi:
Zeci de şoferi, lăsaţi pietoni de poliţişti
În prezent, în România sunt 6.063.096 şoferi, ceea ce înseamnă că peste 1,5 milioane au condus măcar o dată băuţi, iar peste 70.000 şi-au făcut o obişnuinţă din a urca la volan în stare de ebrietate.
”Una mică” nu strică
Comisarul şef Constantin Stroescu, şeful Institutului de Prevenire şi Psihosociologie, din cadul Direcţiei Rutiere, spune că „surpriza cea mai mare astudiului a apărut atunci când conducătorii auto au fost întrebaţi despre consumul de alcool la volan. Majoritatea participanţilor la sondaj (84%) admit diminuarea capacităţii de a conduce autovehiculul, în timp ce se află sub influeţa alcoolului. Totuşi, unul din patru şoferi a condus cel puţin o dată sub influeţa băuturilor alcoolice”.
Ei au motivat că o cantitate moderată de alcool nu le poate afecta performanţa sau că o situaţie urgentă ori un drum scurt sunt situaţii când pot să conducă după ce au consumat băuturi alcoolice chiar dacă ştiu că pot rămâne fără permis.
De altfel, 7,8% dintre şoferii chestionaţi s-au arătat „total de acord” cu faptul că alcoolul, băut în cantitate mică, nu le afectează performanţa la volan, iar 8,2% au răspuns că sunt „mai degrabă de acord”.
„Civilizaţia rutieră, în mare impas”
Potrivit şefului Direcţie Rutiere, Lucian Diniţă, „suntem singura ţară din Europa, care nu are introdusă în legislaţie starea de ebrietate. Avem multe cazuri, în care suntem nevoiţi să returnăm permisul înapoi rom