Premierul Boc a declarat că lărgirea impozitării, inclusiv la persoane plătite cu drepturi de autor, este necesară pentru sprijinirea unui sistem public de pensii care nu se poate autosusţine, arătând că nu pot fi acordate excepţii chiar dacă majoritatea jurnaliştilor contribuie la pensii private.
Atenţionat miercuri seara, într-o emisiune a postului public deteleviziune, că i se reproşează inclusiv din partea mediului deafaceri că nu stimulează munca şi că se taxează prea mult, prinintroducerea CAS pe drepturi de autor, premierul a susţinut că nu afăcut nimic suplimentar decât că a încercat să impună în Româniaprincipiul că orice sursă de venit se impozitează.
"Ne plângem că nu avem o sănătate bună, că nu avem un sistem depensii sustenabil, dar la sănătate aproximativ 10 milioane deoameni sunt scutiţi de plata contribuţiilor de asigurări desănătate. Ne plângem că nu avem bani suficienţi să plătim pensiile,dar avem excepţii în toată linia cu privire la plata contribuţiilorde tot felul. Atunci s-a decis lărgirea bazei de impozitare, catoţi cei care au un venit - cu protejarea, de exemplu, în cazuldrepturilor de autor a acelora care sunt autori cu adevărat şicreează, nu acelora care sunt şi şoferi, şi măturători într-oinstituţie - să beneficieze de o asemenea prevedere. Deci, practic,prin ceea ce facem noi doar încercăm să aplicăm aceste lucruri, şianume facilităţile pentru cei care au drept de autori pentru aceiacare cu adevărat sunt creatori în domeniile artă, cinematografie,teatru", a spus Boc.
Întrebat dacă în aceste condiţii nu există riscul ca angajaţii,în loc să işi ia salariul pe drepturi de autor, să fie plătiţi lanegru, iar evaziunea fiscală să prolifereze, premierul a răspuns căacest lucru se întâmplă în prezent.
"De exemplu, în domeniul jurnalismului, ştiu că la prima vederepare foarte facil pentru un jurnalist să ia parte pe cartea