Cum e folosită o instituţie a statului împotriva alteia
Legea ANI, declarată neconstituţională de două ori, reîntoarsă în Parlament de două ori, la cererea preşedintelui Traian Băsescu, este folosită de Palatul Cotroceni pentru a demonstra că Parlamentul apără corupţia. Şeful statului a ordonat Guvernului să adopte un proiect de modificare a Legii ANI, ocolind procedura constituţională în Parlament, în 26 aprilie, exact atunci când delegaţia FMI sosise la Bucureşti să discute cu miniştrii lui Emil Boc despre dezastrul economiei româneşti.
În urma discuţiilor cu reprezentanţii Fondului, a venit la numai două săptămâni anunţul lui Traian Băsescu privind tăierea pensiilor şi a salariilor bugetarilor. În aceeaşi perioadă, conflictele din interiorul PDL ieşiseră la suprafaţă cu zgomot, iar Emil Boc fusese acuzat chiar de către şeful statului că şi-a impus "o gaşcă" în fruntea partidului. Totul acompaniat de nenumărate dezvăluiri ale jafului de la bugetul public, prin achiziţiile de milioane de euro dispuse la toate ministerele şi autorităţile conduse de PDL, în contrapondere cu refuzul Guvernului de a opera restructurări în aparatul propriu.
Scandalul mediatic şi politic era anticipat a fi mare, deci era nevoie de o strategie de deturnare a atenţiei de la acest subiect prin aducerea în prim-planul public a altui subiect, legat de oneroasele interese ale demnitarilor în a-şi ascunde averile. În plus, aruncarea pe piaţă a subiectului ANI urma să discrediteze partidele de Opoziţie, care s-ar fi opus modificării legii în sensul transparentizării publicării averilor, dar mai ales urma să discrediteze Parlamentul ca instituţie, obiectiv urmărit de asemenea cu asiduitate de către gânditorii de la Cotroceni.
Ceea ce s-a şi întâmplat. În 26 aprilie, chiar în timp ce la Guvern se adopta un proiect de mod