Un raport al Curţii de Conturi scoate la iveală metodele cabinetelor Tăriceanu şi Boc de a ocoli legea pentru a deturna banii obţinuţi din marile privatizări. Între 2007 şi 2009, miliarde de euro din proiecte de infrastructură s-au evaporat din Fondul Naţional de Dezvoltare, aflat la dispoziţia Guvernului.
În 2006, la recomandarea Comisiei Europene, a fost înfiinţat Fondul Naţional de Dezvoltare. Scopul constiturii acestui fond era acela de a fi finanţate proiecte majore de infrastructură, cum ar fi autostrăzi şi drumuri naţionale.
Mai citiţi şi:
Din banii obţinuţi din privatizări, Guvernul va împrumuta primăriile cu 1,5 miliarde pentru a plăti datoriile către furnizori
Cea mai mare parte a sumelor colectate la FND au provenit din marile privatizări din ultimii ani: BCR, Electrica Muntenia Sud şi Automobile Craiova. În total s-au strâns peste 11 miliarde de lei (3 miliarde de euro). Cum au fost investiţi aceşti bani?
Conform raportului
Curţii de Conturi, banii din acest fond au fost tocaţi fără a se atinge scopul pentru care a fost creat. Cauza principală, susţin inspectorii, ţine de „lipsa unei voinţe politice reale la nivel guvernamental", pentru îndeplinirea, la un nivel performant, al dezideratelor înfiinţării FND. Este vorba de guvernele conduse de Călin Popescu Tăriceanu şi de Guvernul Boc.
Marea deturnare
După constituirea FND, guvernanţii au promis o transparenţă totală în legătură cu modul în care vor fi finanţate marile proiecte de investiţii.
„Vor fi realizate analize lunare ale contului şi Ministerul Finanţelor Publice va comunica în fiecare lună, public, situaţia contului, proiectele pentru care s-au utilizat sumele de bani", declara, în octombrie 2006, ministrul Finanţelor de atunci şi de acum, Sebastian Vlădescu.
Însă, în ciuda promisiunilor, FND nu a fun