Un vapor din tezaurul României nu se mai întoarce acasă
Iahtul regal Nahlin, la bordul căruia fostul monarh britanic Edward al VIII-lea organiza petreceri scandaloase în anii '30, a fost recondiţionat şi a revenit în Marea Britanie, după ce a petrecut 62 de ani în România.
Potrivit Daily Mail, iahtul a intrat graţios în portul Dartmouth, atrăgând privirile a sute de oameni aflaţi pe chei şi eclipsând celelalte ambarcaţiuni. Nava, concepută de Sir James Dyson pentru Lady Annie Henrietta Yule şi lansată în 1930, a fost restauratăA fost iahtul lui Carol al II-lea, a scăpat de ruşi, care voiau să şi-l însuşească după al doilea război mondial, dar n-a mai scăpat şi de tăvălugul privatizărilor. "Nahlin", iahtul de lux trecut de Ministerul Culturii în categoria "tezaur", ca apoi să fie declasat, e astăzi în proprietatea omul de afaceri britanic James Dysonde, care a plătit pentru repararea lui 25 de milioane de lire sterline.
Daily Mail a salutat ieri întoarcerea în Marea Britanie, după aproape 80 de ani, a vaporului pe care regele Eduard al VII-lea şi amanta sa Wallis Simpson au trăit zbuciumate poveşti de amor, cu ocazia unei croaziere, în 1936. Un an mai târziu, doi magnaţi români cumpărau vaporul pentru suma de 120.000 de lire sterline şi i-l făceau cadoul regelui Carol al II-lea. Iahtul de lux, rebotezat "Luceafărul", a ajuns după cel de-al doilea război mondial în proprietatea statului român.
Redenumit "Libertatea", vaporul a fost o vreme navă-şcoală, ca apoi să fie ancorat la Galaţi, unde a funcţionat ca restaurant. După Revoluţie, a ajuns în gestiunea SC Regal SA, care l-a vândut, cu acordul FPS Galaţi, către o firmă britanică, pentru aproximativ 200 de milioane de lei. Ministerul Culturii a intentat atunci un proces, susţinând că vânzarea fusese ilegală, deoarece iahtul era obiect de patr