Consilierul prezidenţial, Leonard Orban, spune la RFI că raportul de ţară pe justiţie fragilizează planurile României de a adera la spaţiul Schengen în prima parte a anului viitor. Ce e mai rău, spune consilierul prezidenţial (audio), e că România s-ar putea confrunta cu o amânare prelungită în condiţiile în care agenda europeană este deja plină.
Consilierul prezidenţial, Leonard Orban, spune la RFI că raportul de ţară pe justiţie fragilizează planurile României de a adera la spaţiul Schengen în prima parte a anului viitor.
Ce e mai rău, spune consilierul prezidenţial, e că România s-ar putea confrunta cu o amânare prelungită în condiţiile în care agenda europeană este deja plină.
"Marea problemă este că acest raport creează indirect legături cu alte domenii şi că România acolo poate să fie afectată. Sunt în principal două domenii: aderarea la Schengen şi utilizarea fondurilor comunitare. Aceste legături indirecte pot să creeze, dacă vreţi, o fragilizare a poziţiei României în context comunitar, explică la RFI Leonard Orban.
"Dacă nu vom reuşi să aderăm în martie 2011 (n.r la spaţiul Schengen)după aceea va fi extrem de complicat. De ce? Pentru că la nivel european vor fi lansate nişte dezbateri extrem de importante, de exemplu viitorul buget al UE, începând cu 2014, va fi un calendar electoral în câteva state mari ale UE şi toate aceste chestiuni vor conduce la faptul că amânarea aderării s-ar face pe o perioada mult mai lungă.
Şi atunci este clar că trebuie să se profite de fereastra de oportunitate pe care o oferă semestrul unu al anului viitor care, în contextul acestui raport negativ, părerea mea este că va fi mai dificil".
România şi-a stabilit, în urmă cu trei ani, să adere la spaţiul Schengen în aprilie 2011. În prezent, 25 state europene sunt membre cu drepturi depline în acordul Schengen.
Amintim, cea mai recentă verif