Minele de cărbune care merg în pierdere vor fi închise până în 2014, potrivit unei iniţiative a Comisiei Europene (CE). De asemenea, subvenţiile de la stat vor fi permise doar cu condiţia existenţei unui plan de închidere. Subvenţiile pentru producţie vor fi înlocuite cu ajutoare destinate sectorului social şi celui de mediu din regiunea respectivă, relatează BBC. Reglementările vizează minele de huilă, nu şi cele de lignit. Termenul avansat de Bruxelles este 1 octombrie 2014, a declarat comisarul european pentru Concurenţă, spaniolul Joaquin Almunia. Asta în condiţiile în care jumătate din cantitatea de cărbune utilizată în sectorul energetic din UE provine din import. Termenul iniţial luat în calcul pentru această măsură era 2022.
Statisticile CE arată că "cea mai mare parte din subvenţiile alocate în UE sectorului minier iau drumul regiunii germane Ruhr, nord-vestului Spaniei şi Vălii Jiului, din România", potrivit BBC. Sectorul minier european numără 100.000 de angajaţi, dintre care 55.000 lucrează în industrii conexe.
Cancelarul german Angela Merkel a reacţionat imediat la această iniţiativă a Bruxelles-ului, declarându-se nemulţumită de perspectiva închiderii minelor. Ea a cerut Comisiei Europene să accepte un dialog cu statele membre. Pentru a intra în vigoare, propunerea Comisiei trebuie adoptată la nivel de preşedinţi şi premieri, în cadrul Consiliului European.
Minele de cărbune care merg în pierdere vor fi închise până în 2014, potrivit unei iniţiative a Comisiei Europene (CE). De asemenea, subvenţiile de la stat vor fi permise doar cu condiţia existenţei unui plan de închidere. Subvenţiile pentru producţie vor fi înlocuite cu ajutoare destinate sectorului social şi celui de mediu din regiunea respectivă, relatează BBC. Reglementările vizează minele de huilă, nu şi cele de lignit. Termenul avansat de Bruxelles este 1 octo