Astronomii au descoperit cea mai mare stea. Are masa de 300 de ori mai mare decat cea a Soarelui si de doua ori cat limita cunoscuta de 150 de mase solare.
O echipa condusa de Paul Crowther, un profesor de astrofizica la Universitatea din Sheffield, a folosit Telescopul Foarte Mare al ESO (Very Large Telescope-VLT) si date din telescopul spatial Hubble pentru a studia doua grupuri de stele, NGC 3603 si RMC 136a, potrivit TGDaily.
R136a1, descoperita in grupul R136, este cea mai mare stea gasita vreodata, cu o masa de 265 de mase solare si cu greutate la "nastere" de 320 mase solare.
Stelele foarte mari produc si pierderi de materie foarte mari. "Spre deosebire de oameni, aceste stele se 'nasc' grele si pierd din greutate pe masura ce imbatranesc", a declarat miercuri Crowther.
"Fiind putin mai batrana de un milion de ani, cea mai mare stea, R136a1, este deja la jumatatea vietii si a trecut prin procese de pierdere a greutatii, pierzand o cincime din masa initiala in timp, mai mult de cincizeci de mase solare".
Aceste stele extrem de grele sunt si extrem de rare, formandu-se doar in cele mai dense grupuri de stele.
Si felul in care se formeaza este bizar. "Ori se nasc atat de mari, ori mai multe stele mici se unifica pentru a forma una singura", a declaratmCrowther.
Nu numai ca R136a1 este cea mai masiva stea descoperita vreodata, dar are si cea mai mare luminozitate, aproape de 10 milioane de ori mai mare decat Soarele.
Astronomii au descoperit cea mai mare stea. Are masa de 300 de ori mai mare decat cea a Soarelui si de doua ori cat limita cunoscuta de 150 de mase solare.
O echipa condusa de Paul Crowther, un profesor de astrofizica la Universitatea din Sheffield, a folosit Telescopul Foarte Mare al ESO (Very Large Telescope-VLT) si date din telescopul s