Administraţia Dacia, a doua companie privată din România, şi Sindicatul Automobile Dacia (SAD) nu au ajuns marţi la o înţelegere cu privire la majorarea individuală a salariilor din cadrul uzinei, în condiţiile în care sindicaliştii doreau o majorare a fondurilor de salarii cu 10%, valoare considerată prea mare de către conducere.
În şedinţa Comisiei Paritare (formată dintr-un număr egal de reprezentanţi desemnaţi de conducerea companiei şi de sindicat - n. red.), care a avut loc marţi 20 iulie, administraţia Dacia a propus recompensarea celor mai performanţi salariaţi din toate categoriile profesionale - operatori, TESA şi manageri.
"Administraţia a dorit ca această recompensare să se facă prin creşteri salariale individuale, în cadrul unui buget foarte limitat, obţinut în ciuda crizei economice. SAD blochează însă demersul propunând o majorare de 10% a fondului de salarii, complet disproporţionată în raport cu bugetul disponibil", a spus Liviu Ion, directorul de comunicare al Group Renault România. Această majorare ar fi cea de-a doua din acest an, după creşterea de 300 de lei sau aproape 17% din primul semestru şi cea de-a cincea din ultimii patru ani. "Administraţia Dacia nu renunţă la intenţia de a acorda creşteri salariale individuale şi va relua subiectul în septembrie 2010", a subliniat Liviu Ion.
În intervalul 2007-2010 salariile la Dacia au crescut în medie cu 223% potrivit statisticilor Dacia, majorări la care se adaugă şi primele.
"Noi am solicitat pentru toate categoriile de salariaţi creşteri ale fondurilor de salarii cu 10% pentru aceste creşteri individuale. Aşteptăm acum următoarea întâlnire din septembrie", a spus Ion Iordache, vicelider sindical în cadrul Dacia.
În condiţiile în care la Dacia sunt acum 14.500 de angajaţi, o creştere a fondului de salarii cu 10% ar fi însemnat creşterea cheltuielilor salariale cu aproap