Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor(ARB), Radu Graţian Gheţea, spune că pragul de la care o firmă intră în insolvenţă s-a majorat de la 30.000 de lei, la 45.000 de lei
Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor(ARB), Radu Graţian Gheţea, a declarat că modificările solicitate de comunitatea băncilor au fost aprobate, iar legea insolvenţei va fi modificată.
“Pragul de la care un creditor poate cere insolvenţa a fost ridicat de la 30.000 de lei, la 45.000 de lei”, a declarat Radu Gheţea. În plus, a fost majorat termenul de 30 de zile la 90 de zile, în ceea ce priveşte data de la care o creanţă poate fi cerută în instanţă.
Andrei Cioncă, managing partner la casa de insolvenţă Transilvania, a declarat că modificările aduse legii insolvenţei nu vor avea efectul scontat. Cioncă spune că actuala verisiune are şi părţi bune, dar şi părţi rele. “În următoarele două luni, cu siguanţă că va scădea considerabil numărul de cereri provocatorii de insolvenţă înregistrate de secţiile comerciale de la tribunale”, este de părere Andrei Cioncă.
Partea rea, în opinia lui, este că un caz de cerere de insolvenţă se va prelungi. “Dacă acum se dă sentinţa în cel mult trei luni de la depunerea cererii, după noile modificări cred că s-ar putea ajunge chiar şi până la şase luni”, consideră Cioncă. Reprezentantul casei de insolvenţă Transilvania spune că principalul motiv al acestei iniţiative a fost descărcarea secţiilor comerciale de la tribunale. “Mai mult ca sigur, după vreo două luni vom reveni la haosul actual de la tribunale”, afirmă Cioncă.
El spune că, până acum au fost deschise peste 11.000 de dosare de insolvenţă, în şase luni, adică aproximativ 2.000 pe lună. Andrei Cioncă este ferm convins că noile modificări nu vor schimba cu nimic situaţia precară a societăţilor comerciale din România. “Dacă nu ai lichidităţi, degeaba ai 90 de zile la dispo