Specializările din cadrul Universităţii din Bucureşti şi cele din cadrul Academiei de Poliţie „Al Ioan Cuza“ sunt cele mai dorite de viitorii studenţi.
Recordul absolut în materie de înscrieri îl deţine specializarea Limbi Moderne Aplicate din cadrul UB, unde concurenţa pe locurile bugetate este de 124 de candidaţi pe un loc. Urmează Studiile Americane sunt 30 de tineri pe un loc şi Limba Italiană unde s-au înregistrat 26 de tineri pe un loc. La Relaţii Internaţionale concurenţa este de 20 pe un loc.
„Universitatea din Bucureşti se regăseşte în topul preferinţelor candidaţilor datorită capitalului de încredere de care se bucură. Candidaţii au optat pentru mai multe specializări ale aceleiaşi facultăţi şi pentru mai multe facultăţi“, a spus rectorul instituţiei de învăţământ, Ioan Pânzaru.
De ce vor tinerii să devină poliţişti
Concurenţă acerbă şi la Academia de Poliţie „Al. I. Cuza“ din Capitală. Pe cele 754 de locuri se bat 5.775 de tineri. Până duminică au loc probele sprortive şi, ca în fiecare an, mai mulţi tineri au leşinat la susţinerea probei de rezistenţă pe 1.000 de metri.
Cea mai mare concurenţă se înregistrează la specializările din cadrul Facultăţii de Poliţie, unde sunt 9,6 candidaţi pe loc. Faţă de anul trecut, numărul studenţilor a crescut cu circa 2.000. Motivele pentru care tinerii se bat pe un loc la Academia de Poliţie sunt legate, potrivit reprezentanţilor instituţiei de învăţământ, de asigurarea unui loc de muncă după terminarea studiilor.
„În plus, întreaga şcolarizare este gratuită, dar studentul se angajează să lucreze în cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor pe o perioadă de zece ani. Dacă nu-şi îndeplineşte obligaţia la final, va trebui să plătească taxa de şcolarizare care este de circa 10.000 de lei pe an“, a mai spus prorectorul instituţiei, Mihai Bădescu.