Cu siguranţă ruşii îşi vor aminti mult timp de vara lui 2010, cea mai fierbinte din ultimii o sută de ani, potrivit meteorologilor. Începând cu sfârşitul lunii iunie, unele regiuni din partea europeană a Rusiei au fost lovite de un val de căldură cu temperaturi extreme, ajungând la 40 de grade la umbră. Seceta şi temperaturile ridicate au distrus culturile pe o suprafaţă mai mare decât Portugalia. Valul de căldură a atins chiar şi Siberia.
Specialiştii, citaţi de agenţia Itar-Tass, nu au veşti bune şi spun că această situaţie va persista cel puţin până la sfârşitul lunii iulie.
Afectaţi nu sunt doar oamenii, ci şi animalele şi păsările. Suprafeţe mari împădurite au căzut pradă flăcărilor.
Maşinile şi utilajele nu rezistă nici ele la astfel de temperaturi şi se defectează, se înregistrează scurt circuite la staţiile de transformare, circulaţia pe căile ferate se desfăşoară cu dificultate. Până şi ATM-urile îşi „dau duhul".
„Siestă" rusească
Luni, situaţia în capitala rusă s-a deteriorat şi mai mult. Aerul era greu de respirat din cauza fumului care a pătruns în estul şi sud-estul capitalei de la incendiile din apropierea Moscovei. Un medic de pe ambulanţă declara ziarului „Nezavisimaia Gazeta" că a avut şi 20 de intervenţii într-o zi, cele mai multe cazuri fiind de infarct miocardic, hipertensiune arterială, accidente vasculare.
Multe probleme au fost cauzate şi de consumul de alcool, în ciuda căldurii. Şeful serviciului sanitar rus, Ghenadi Onişcenko, a sugerat chiar introducerea siestei, după modelul ţărilor cu un climat torid, scrie cotidianul „Nezavisimaia Gazeta".
Angajatorii nu au răspuns la aces apel: doar doi la sută din patroni moscoviţi au schimbat programul de lucru al angajaţilor din cauza condiţiilor meteorologice extreme.
Agricultorii, la mâna creditorilor
Conform ultimelor date, 23 de regi