Nea Matei, cum îi place să i se spună, este cel mai vechi cântăreţ de muzică populară din Oltenia. A urcat pe scenă alături de artişti renumiţi precum Maria Tănase şi Ion Dolănescu. La 71 de ani, rapsodul se numără printre cei mai îndrăgiţi artişti din regiunea de sud a ţării.
A lucrat ca tractorist, apoi ca merceolog, însă nu a uitat de marea sa dragoste, muzica. Nea Matei se poate lăuda, la 71 de ani, cu o sănătate de fier şi cu o putere de muncă „mai abitir ca-n tinereţe“, după cum spune craioveanul. Ne dezvăluie secretul unei cariere împlinite. „Am avut vocea de la Dumnezeu. În copilărie, m-am înscris la corul din localitate, participam la diverse evenimente, ca solist. Însă nu aveam posibilitatea să merg de la început la o şcoală de profil“, povesteşte nea Matei.
De la utilaje pe scenă
După ce a terminat opt clase, s-a angajat ca tractorist la o firmă din Craiova. „Trebuia să-mi câştig traiul“, explică artistul, care nu şi-a lăsat pasiunea deoparte. „După ce plecam de la serviciu, îmbrăcam straiele populare şi mergeam la concerte, nunţi, botezuri, unde eram invitat să fac atmosferă. Nicio clipă nu mi-a trecut prin minte să abandonez muzica“, adaugă Matei Constantin, care a înfiinţat Ansamblul Oltenaşul, cu care a participat la spectacole în toată regiunea de sud a ţării.
Nea Matei se mândreşte că a urcat pe scenă alături de renumiţi artişti, precum Maria Ciobanu, Maria Lătăreţu, Ion Dolănescu. În prezent, cântă în bisericile din Bănie. „Credincioşii mă pot asculta de regulă duminica la Biserica Toţi Sfinţii, din zona Pieţii Chiriac. E o bucurie că pot să aduc slavă lui Dumnezeu, că El mă ţine sănătos“, spune nea Matei motivul pentru care a ales, în paralel, să fie ţârcovnic.
Compune melodii
Pe plan profesional, craioveanul se poate lăuda cu nouă discuri, dintre care două de muzică bisericească. A compus