Cseke Attila, ministrul Sănătaţii, a precizat că prin această măsură se urmăreşte, în primul rând, formarea mai rapidă a medicilor specialişti care să lucreze în spitalele din România
Ministerul Sănătăţii (MS) intenţionează reducerea duratei de rezidenţiat cu un an pentru 37 de specialităţi: boli infecţioase, dermatovenerologie, expertiza medicală a capacităţii de muncă, endocrinologie, pediatrie, reumatologie, anatomie patologică, epidemiologie, etc.). Proiectul propune de asemenea, reducerea cu doi ani a duratei de pregătire pentru specialităţile chirurgie cardiovasculară şi medicină sportivă. Mai mult, ministrul a mai spus că în acest an examenul de rezidenţiat se va desfăşura la 21 noiembrie.
Avem nevoie de medici în spitale
„Prin această măsură urmărim, în primul rând, formarea mai rapidă a medicilor specialişti. De asemenea, va fi şi o reducere importantă a cheltuielilor la bugetul de stat. Pentru cele 39 de specialităţi, reducerea va totaliza 41 de ani, ceea ce înseamnă că într-o perioadă de cinci ani facem o economie de 45 milioane de lei cheltuieli salariale, raportându-ne la salariul de bază din decembrie 2009“, a spus ministrul. El şi-a mai exprimat speranţa ca reducerea să fie aplicată din toamnă, dacă toate curriculele vor fi readaptate în timp util de profesori.
„Putem pleca în străinătate mai repede“
Reducerea anilor de rezidenţiat este susţinută atât de Asociaţia Universităţilor de Medicină şi Farmacie, cât şi de asociaţiile şi federaţiile studenţilor medicinişti şi Colegiul Medicilor. „Această reducere nu este una semnificativă, iar calitatea actului educaţional nu va fi afectată. Mai mult, în ţările europene durata rezidenţiatului nu este atât de mare. Sunt multe ţări în care rezidenţiatul durează şi câte trei ani“, a declarat prof. dr Vasile Astărăstoae, preşedinte Colegiul Medicilor.
Citeşte şi
Crai