Specialist în alpinism şi schi, plutonierul coordonează activitatea jandarmilor montani din cadrul Postului de Jandarmi Parâng. În 2008 a fost desemnat jandarmul anului.
PROFIL
Născut: 31.08.1975
Studii: Liceul şi cursuri de perfecţionare
Profesie: Jandarm montan
Familie: Căsătorit, o fetiţă
A copilărit la doi paşi de munţii Parâng şi a prins o dragoste aparte pentru munte. Apoi a dorit să-şi ajute semenii aflaţi în dificultate pe munte astfel că, la 30 de ani, a optat pentru meseria de jandarm montan. Astăzi, după aproape cinci ani de activitate în cadrul Jandarmeriei Montane, Valentin Szabo este recunoscut ca fiind un adevărat specialist în misiuni montane, având la activ zeci de operaţiuni de salvare. Este şeful Postului de Jandarmi montani din Parâng, obiectiv aflat la cea mai mare altitudine din ţară. „Muntele este pasiunea mea, iar salvarea oamenilor pierduţi pe munte este datoria mea. Fac tot posibilul ca orice misiune pe munte să se încheie fără victime. Din păcate, însă, muntele e periculos pentru turiştii care nu-l înţeleg, iar unele misiuni nu au un final fericit”, declară jandarmul montan.
Misiuni dificile
Valentin spune că nu a contabilizat numărul operaţiunilor de salvare la care a participat şi că toate sunt dificile atâta timp cât în joc sunt vieţi omeneşti. „Ultima misiune dificilă a avut loc luna aceasta când am iniţiat o operaţiune de salvare, la altitudinea de 1.800 de metri în zona lacului Mija. Căutam doi turişti rătăciţi care ne-au solicitat ajutorul. Vremea era rece, ploua, iar în zona în care ei se rătăciseră îşi avea bârlogul o ursoaică cu pui. I-am găsit după patru ore de căutări. Nu erau răniţi, dar riscau să intre în şoc hipotermic din cauză că erau uzi şi nu aveau haine de schimb. Alte patru ore au fost necesare pentru a-i transporta de pe munte într-o zonă sigură de unde au fost