Asociaţiile de vânătoare controlate de oamenii de afaceri Bogdan Buzăianu, Gheorghe Sotir, Emanuel şi Cornel Dobronouţeanu şi Cornel Găină au închiriat zeci de mii de hectare în Delta Dunării la un preţ derizoriu, în unele cazuri pentru 2.000 de lei hectarul pe an. Autorităţile din Tulcea susţin că asociaţiile nu şi-au achitat integral nici măcar această chirie.
Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD) şi Consiliul Judeţean (CJ) Tulcea acuză şapte asociaţii ale vânătorilor din Bucureşti, Tulcea şi Constanţa că au prejudiciat bugetele celor două instituţii cu cel puţin trei milioane de euro prin neplata chiriei pentru cele 400.000 hectare de teren public pe care-l utilizează din 2003 pentru activităţi cinegetice.
2.000 de lei pentru fonduri cinegetice de mii de hectare
Fondurile au fost concesionate în timpul ministeriatului lui Ilie Sâbu din guvernarea Adrian Năstase. Asociaţiile au obţinut dreptul de a administra, fără licitaţie, contra unor sume modice, toate cele 26 fonduri de vânătoare din Deltă, care însumează aproape întreaga suprafaţă a Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării, respectiv 400.000 hectare. Întreaga operaţiune a fost coordonată de Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic şi Cinegetic Buzău, care a executat Ordinul 62, din 2003, al ministrului de atunci al Agriculturii, Ilie Sârbu, şi a concesionat, fără licitaţie, cele 26 de fonduri de vânătoare din Deltă către AJVPS Tulcea, AJVPS Constanţa, AVPS Şoimii Bucureşti, AVPS Bradul Bucureşti, AVPS Diana Bucureşti şi AVPS Delta Club Bucureşti. În contractele de gestionare a fondurilor de vânătoare încheiate de inspectoratul din Buzău cu asociaţiile vânătorilor se precizează că închirierea s-a făcut pentru o perioadă de 10 ani, începând cu luna ianuarie 2003.
Cea mai şocantă prevedere vizează chiria: ea este cuprinsă între 20 şi 100 milioane de lei vechi (aproxima