Comisia Europeană a respins taxarea inversă în sectorul alimentar, potrivit lui Aurel Popescu, președintele Patronatului Roman din Industria Panificației. El spune că, la cea mai recentă discuție cu ministrul Finațelor, Sebastian Vlădescu, acesta i-a spus să vorbească de taxare la trecut.
"Ministrul Finanțelor mi-a spus să vorbim despre taxarea inversă la trecut, pentru că nu se mai poate face, deoarece România nu poate obţine acest lucru de la Comisia Europeană", a spus Aurel Popescu, președintele Patronatului Roman din Industria Panificației.
Preşedintele Rompan a mai spus că în prima parte a lunii iulie, după creşterea TVA, vânzările din domeniul panificaţiei au scăzut cu 10% şi vor urma să scadă cu 15-20%. El spune că, dacă ministrul Sebastian Vlădescu nu va face nimic pentru a-i convinge pe oficialii europeni să accepte taxarea inversă, atunci evaziunea fiscală va crește în continuare. De aceeași părere este Mihai Lungu, preşedintele Cooperativei Muntenia, a spus la rândul său că dacă evaziunea nu va fi stopată toate subvenţiile acordate de autoritățile române vor fi inutile. "Cu evaziunea se poate termina într-o lună, dacă se vrea. Noi avem 70-80% evaziune faţă de 2-3% cât au alte ţări europene", a adăugat Lungu.
Prin taxarea inversă în industria alimentară, TVA se încasează în magazine, nu pe parcursul ciclului de fabricaţie a produselor. La noi, la 6 iulie, Ministerul de Finanțe (MFP) anunța că taxarea inversă pentru produse precum cereale, produse de panificație sau legume și fructe va fi aplicată la zece zile de la comunicarea de către Consiliul UE a aprobării acestei derogări.
Aplicarea taxării inverse este o măsură de simplificare a plăţii taxei, astfel încât persoana obligată la plata taxei este beneficiarul în locul furnizorului.
Potrivit MFP, acest mecanism are ca scop colectarea optimă a creanţelor şi un con