Tinerii admişi la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova critică sistemul de sănătate din România. Viitorii doctori spun că sunt hotărâţi ca după absolvire să plece peste hotare.
Rezultatele examenului de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) din Craiova s-au afişat aseară. Peste 400 de tineri dintre cei aproximativ 600 de înscrişi au aflat, în jurul orei 19.00, că au trecut de examen. În timp ce la Medicină Generală au fost doi concurenţi pe loc, la Medicină Dentară abia s-au ocupat locurile.
Citeşte şi:
Peste 72.000 de români au plecat la muncă în străinătate, în primele şase luni din 2010
Profesorii spun că, în urmă cu zece ani, era o adevărată luptă la examen. “Prin 1990 erau câte 14 persoane pe un loc. Nici nu se compară cu situaţia de acum. De aceea scade calitatea învăţământului şi implicit a pregătirii medicilor”, este de părere prof.dr Corneliu Sabetay, profesor de Chirurgie Pediatrică la UMF Craiova. VEZI AICI povestea unei tinere de 10 care scapă de România fugind în Danemarca
Cei care vor îmbrăca halatul alb spun însă că sunt hotărâţi ca, la terminarea facultăţii, să plece în străinătate, pentru condiţii de muncă mai bune şi pentru un salariu atractiv.
Află de AICI câţi candidaţi s-au înscris pe locurile de la UMF Craiova:
"Învăţăm pe brânci şi ne trezim doctori întreţinuţi de părinţi. E prea de tot"
Raul: " Nu se poate ca un medic să primească 600 de lei pe lună."
Raul Filip Mureşan, de 19 ani (foto sus), era aseară în culmea fericirii, după ce a aflat că este student la Medicină Generală. Raul vorbeşte însă despre planurile sale de viitor, care nu au vreo legătură cu România. "M-am orientat către America, unde situaţia este net mai bună. Plec fără să mă uit înapoi într-o ţară unde pot să trăiesc. Aici sistemul funcţionează prost, avem bolnavi care plătes