Domină de zece ani întrecerile de radioamatorism. Are la activ patru recorduri mondiale, patru titluri europene şi este campion absolut la telegrafie viteză.
Bogdan a început să practice radioamatorismul încă de mic, influenţat de un unchi de la Târgu Neamţ care era pasionat de comunicaţiile radio şi de electronica aplicată. „Repara televizioare, îşi confecţiona singur staţii de emisie-recepţie, meşterea ceva tot timpul“, îşi aminteşte pietreanul. A mers pentru prima dată la Palatul Copiilor din Piatra Neamţ pe când avea 10 ani şi a învăţat semnele din alfabetul Morse sub îndrumarea profesorului Eugen Baru Munteanu.
Recordman mondial la telegrafie viteză
Prima competiţie serioasă după ani de antrenamente şi întreceri la nivel şcolar a avut loc în 1998 la Kazanlak, în Bulgaria. „A fost prima ieşire internaţională într-un concurs oficial unde am obţinut medalia de bronz într-o întrecere destinată juniorilor mari. În acelaşi an am obţinut şi primul titlu de campion naţional la seniori“, spune Bogdan. De atunci nu a fost detronat de vreun sportiv de pe primul loc în probele practice.
În probele de telegrafie viteză sportivii trebuie să recepţioneze şi să transmită cât mai rapid semnele Morse cu ajutorul unor softuri care generează programele de concurs. Probele sunt diferenţiate pe recepţia-transmiterea cifrelor, a literelor şi, combinat, a celor două tipuri de semne. „Se punctează numărul semnelor transmise într-un minut. La vitezele din competiţii ai impresia că scrii înaintea sunetului“, spune Bogdan.
Concursurile sunt împărţite pe mai multe ramuri: radiogoniometrie (sau „vânătoarea de vulpi“), comunicaţii radio, telegrafia viteză şi electronica aplicată. „Rezultatele pe care le-am obţinut sunt la probele practice de telegrafie viteză adică recepţie, transmitere, recepţie indicative (RUFZ) şi trafic radio simulat (Morse