Unul din zece români suferă de arsuri în piept şi de regurgitaţii. În majoritatea cazurilor, măsuri la îndemână ameliorează simptomele. Dacă nu este tratată, boala de reflux gastroesofagian poate duce la îngustarea esofagului, la ulceraţii şi chiar la cancer esofagian.
Fiecare a simţit la un moment dat arsuri în piept. Pentru unele persoane însă, aceasta este o problemă cronică. În cazul lor, sfincterul gastroesofagian (numit şi cardia) fie nu se închide etanş, fie se deschide în momente nepotrivite, altele decât atunci când înghiţim.
Din acest motiv, sucul gastric şi uneori şi fragmente de alimente scapă din stomac la nivelul esofagului. PH-ul acid irită mucoasa şi duce la apariţia simptomelor caracteristice: arsuri ce urcă spre gât, regurgitaţii (venirea pe gât a conţinutului gastric), eructaţii şi senzaţia de gust acru în gură.
Pe termen lung se poate ajunge la probleme severe precum ulceraţiile şi chiar cancerul de esofag. Anumite obiceiuri favorizează înlăturarea disconfortului creat de refluxul gastric.
1 Nu vă culcaţi după masă
Un obicei nesănătos este acela de a ne „întinde" imediat după masă. Această poziţie creşte riscul de reflux. Timp de cel puţin două ore după masă, trebuie să păstrăm o poziţie verticală, să evităm eforturile şi mai ales aplecarea corpului înainte, cum ar fi, de exemplu, pentru a ne încheia la pantofi.
De asemenea, persoanele care suferă de reflux gastroesofagian trebuie să doarmă ţinând capul şi umerii la un nivel uşor mai ridicat decât corpul.
2 Mâncaţi alimente sărace în grăsimi
Mesele copioase, mai ales dacă sunt bogate în grăsimi, rămân mai mult timp în stomac pentru a fi digerate, crescând probabilitatea ca sfincterul gastroesofagian să se deschidă. Alegeţi alimente sărace în grăsimi, care să permită o golire rapidă a stomacului. Înainte de mesele