Cererea pentru credite de consum se află la un nivel foarte redus, dar finanţatorii nu intenţionează să mai coboare dobânzile pentru a atrage clienţi, afirmând că au costuri mari legate de creditele neperformante. În cazul companiilor de credite dobânda anuală efectivă (DAE) pentru creditele în lei ajunge la 35-40%, mult peste dobânda de politică monetară a BNR, de 6,25%. În cazul creditelor în euro DAE ajunge şi la 30%.
"Dobânzile reflectă riscul. Atâta timp cât rata creditelor neperformante este foarte sus, nu le putem reduce. Dacă ar scădea la jumătate rata daunei, atunci şi dobânzile ar putea coborî. Totuşi, lipsa cererii nu cred că este dată de dobânzile mari, ci de veniturile în scădere ale potenţialilor clienţi", afirmă Traian Baicu, directorul general al TBI Credit, o companie de credite de consum de talie medie.
TBI Credit se aşteaptă la o stagnare a împrumuturilor noi acordate în acest an la nivelul din 2009, deşi la începutul anului îşi bugetase o creştere de două cifre. La sfârşitul anului trecut, soldul creditelor acordate de companie era de circa 90 mil. euro (380 mil. lei), faţă de 120 mil. euro la sfârşitul lui 2008.
"Am prognozat o creştere de 20% a soldului creditelor, dar nu se va întâmpla acest lucru. În primul semestru, vânzările au stagnat la nivelul de anul trecut, de aproximativ 18 milioane de euro", afirmă Baicu.
Compania este controlată de TBIF Financial Services, care mai deţine pe piaţa locală o companie de leasing şi un broker de asigurări.
La sfârşitul lunii iunie, soldul cre ditelor acordate de TBI Credit scă zuse la 350 mil. lei. Baicu spune că se aşteaptă ca a doua parte a anului să fie mai bună, la fel cum s-a întâmplat în 2009, valoarea creditelor noi pe care le va acorda compania în următoarele şase luni fiind estimată la 22-25 mil. euro.
"Cererea este foarte redusă acum, iar cea care există nu es