Mormintele în care s-ar afla trupul dictatorului şi cel al soţiei sale au fost răscolite ieri-dimineaţă, spre entuziasmul televiziunilor de ştiri şi al câtorva nostalgici. Sursa: AGERPRES
Smulse brusc din isteria media provocată de sinuciderea Mădălinei Manole, televiziunile de ştiri din România au dezbătut ieri, pe larg, deshumarea soţilor Ceauşescu. Micile ecrane au fost invadate de transmisii live de lângă Cimitirul Ghencea, detalii pe alocuri macabre, imagini din elicopter în căutarea cadavrelor putrezite şi dezbateri din studio. Peste toate, la faţa locului s-a auzit întrebarea unei reporteriţe, către un autointitulat martor al deshumării: "Şi? Mirosea?".
Personalităţi şi specialişti media din România au analizat, pentru EVZ, mecanismul mediatic din jurul ştirii deshumării foştilor conducători ai ţării ce a ţinut ieri principalele jurnale de ştiri.
Un elicopter survola ieri-dimineaţă Cimitirul Ghencea Civil din Capitală, iar, dinăuntru, un cameraman încerca să surprindă câte o bucăţică de sicriu, un rest de îmbrăcăminte sau un os. Nestingheriţi, câţiva medici legişti prelevau probe ADN din două morminte pentru a dezlega un mister vechi de aproape 21 de ani: sunt sau nu îngropaţi Ceauşeştii în acest capăt de Bucureşti?
După ce probele vor fi analizate în laborator, iniţiatorii acestui demers - singurul fiu în viaţă al cuplului Ceauşescu, Valentin, alături de cumnatul său, Mircea Oprean - vor afla răspunsul. Deşi rezultatul oficial va veni peste cel puţin şase luni, Mircea Oprean - care a asistat la întreaga "operaţiune" - înclină să creadă că socrii săi se află la Ghencea. Spune că a recunoscut resturile de haine găsite în mormântul lui Nicolae Ceauşescu.
Dacă însă laboratorul va arăta altceva, Oprean e hotărât să dea în judecată statul român. "El trebuie să ştie unde sunt rămăşiţele", a spus acesta. @N_P