CE vrea ca infractorii să fie informaţi în scris asupra drepturilor lor
Propunerea Comisiei vizează întocmirea unei scrisori, scrisă în limba suspectului, cu cuvinte extrem de simple
Oricine a văzut măcar o dată un film american ştie că, înainte de a fi arestate, persoanelor li se citesc drepturile. Cuvinte precum "ai dreptul să nu spui nimic", "tot ce spui poate şi va fi folosit împotriva ta în faţa unei instanţe de drept", "aveţi dreptul la un avocat", "dacă nu vă permiteţi un avocat vă aducem noi unul", dar, mai ales, "ai înţeles drepturile pe care ţi le-am citit", sunt fraze arhicunoscute de iubitorii de filme poliţiste. Mai puţin cunoscut este însă faptul că oficialii europeni intenţionează să introducă şi în Europa o astfel de lege.
Potrivit EUobserver, Comisia Europeană a propus marţi implementarea unui set comun de drepturi echivalente acestor "drepturi Miranda", dar în formă scrisă, într-un limbaj extrem de simplu, uzual, în limba proprie a suspectului, care să fie adoptate în întreaga Europă.
"Drepturile Miranda", sau mai precis "avertismentele Miranda", obligă poliţiştii să le repete suspecţilor şi în timp ce se află în detenţie în scopul de a-i informa asupra drepturilor lor constituţionale înainte de începerea urmăririi penale.
"Dar, în Europa, cu 27 de ţări care au diferite sisteme judiciare şi o multitudine de limbi, situaţia este mult mai complicată. Oficialii de la Bruxelles consideră că acest lucru ar putea duce la erori judiciare şi, mai ales, la căi de atac în instanţă inutile şi costisitoare", a menţionat EUobserver în ediţia sa online.
În unele state membre, suspecţii pot primi informaţii cu privire la drepturile lor procedurale, dar în altele aceştia primesc documente scrise într-un limbaj juridic complex pe care puţini îl înţeleg.
Reding: Să-ţi cunoşti drepturile şi de ce eşti acuzat es