Clădirile istorice din Timişoara sunt un pericol pentru maşini şi timişoreni, dar şi pentru turiştii străini. Oricine pleacă de acasă la o plimbare prin Timişoara ar trebui să reacţioneze ca şi când ar fi ultima plimbare pe care o face. Cărămizile de pe case ameninţă la fiecare pas.
"Zilnic pică tencuială pe trotuar. M-am gândit să închid strada ca să evităm o tragedie”, spune Stănică Popa, preşedintele unei asociaţii de proprietari dintr-o clădire istorică din Piaţa Sfântul Gheorghe (foto jos). Imobilul, care este construit în 1909 şi este printre cele mai mari din oraş, întinzându-se pe cinci străzi, este într-o avansată stare de degradare.
CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO
Clădirea de vizavi este în aceeaşi situaţie. Cărămizile stau să pice peste trecători. Singura care nu îşi pune această problemă este o bătrână care cerşeşte zilnic în Piaţa Sfântu Gheorghe. La doar câţiva metri, pe strada Mercy, alte clădiri ameninţă viaţa oamenilor. În urmă cu două săptămâni bucăţi de tencuială au căzut pe terasa unui restaurant. Numai o minune a făcut ca oamenii care erau la masă să nu fie răniţi.
Primarul în pericol
Tot în zona centrală, dar în Piaţa Libertăţii, sunt alte clădiri de pe care pică bucăţi de tencuială. Un astfel de imobil este cel în care funcţionează PNŢCD, partidul primarului Gheorghe Ciuhandu. Lângă uşa pe care intră primarul au căzut de mai multe ori bucăţi de tencuială, poliţiştii au încercuit zona, iar după o zi banda a fost dată jos şi totul a revenit la „normal”. La doar câţiva paşi se află fosta bancă Albina. Turnul clădirii dă mari emoţii trecătorilor (foto).
Rămânând în zona centrală, ajungem în Piaţa 700, acolo unde anul trecut un timişorean chiar a fost rănit de mai multe ţigle căzute de pe o clădire. Nici măcar clădirea Operei Naţionale nu este mai sigură. Deşi faţada a fost renovată în urmă c