Primăriile norocoase sunt cele unde s-au câştigat proiecte europene, iar oamenii pot rămâne angajaţi în continuare. Noua lege stabileşte cu exactitate câţi oameni rămân angajaţi în primării şi prefecturi, dar încă nu s-a hotărât cine îşi face bagajele.
Personalul din primării, din Consiliul Judeţean şi din Instituţia Prefectului, judeţul Caraş-Severin stă cu frica în sân şi aşteaptă finalizarea listelor nominale, cu numele celor care vor pleca în şomaj.
Noua lege stabileşte cu exactitate numărul celor care pot rămâne în continuare angajaţi. Situaţiile, însă, sunt diferite în aproape 20 de primării din judeţ, ai căror angajaţi au scris proiecte eligibile, pentru care au reuşit să obţină finanţare.
„La noi în comună, sunt doi angajaţi în plus, faţă de cât reglementează legea. Sunt un primar fericit, pentru că banii europeni care au ajuns la noi ne ajută să îi păstrăm pe toţi. Proiectul este în valoare de 2,5 milioane de euro”, spune Andrei Neagoe, primarul comunei Bolvaşniţa, ai cărei angajaţi nu au avut linişte până nu s-au văzut cu banii la buget.
Situaţie confirmată şi de Instituţia Prefectului Caraş-Severin. „Sunt aproape 20 de comune care îşi pot păstra angajaţii, datorită fondurilor europene. Banii ajung prin proiecte în comună, iar oamenii pot fi astfel plătiţi”, spune Paula Neamţu, directorul de cancelarie al prefectului de Caraş-Severin.
Mai gravă este situaţia unde, potrivit noii legi, angajaţii sunt prea puţini. Asta pentru că pe posturile respective nu pot fi angajaţi alţi oameni, pentru că sunt blocate. „Este posibil ca aceste cifre să nu coincidă cu realitatea, având în vedere că unii primari vor încerca, probabil, să externalizeze anumite servicii”, a adăugat Paula Neamţu. Listele cu numele angajaţilor nu au fost întocmite încă.
Mai mulţi şomeri
Potrivit ultimelor situaţii, din Consiliul Judeţean Caraş-Sever