Cula lui Tudor Vladimirescu, din satul Cerneţi, o construcţie specifică nordului Olteniei, care datează din secolul XIX, este revendicată de o persoană care susţine că este urmaşul unei familii din suita căpeteniei pandurilor.
Mihai Valentin Manole pretinde că este descendentul familiei boierului Gărdăreanu. Cula lui Tudor Vladimirescu se află la cinci kilometri de Drobeta Turnu Severin, în satul Cerneţi, şi este un monument istoric naţional, care, dacă ar fi reabilitat, ar putea atrage mii de turişti. Numai că, din cauza unui litigiu, care durează de peste şapte ani, Muzeul Regiunii Porţilor de Fier, care are în administrare acest obiectiv, nu poate investi nici un ban în reabilitare.
„Cula lui Tudor Vladimirescu din satul Cerneţi este revendicată de câţiva descendenţi ai familiei Gărdăreanu. Ne pare foarte rău că, de când a început procesul, nu am putut să facem nimic, iar clădirea se află într-o stare avansată de degradare, motiv pentru care şi expoziţiile pe care le aveam acolo le-am închis. Cula lui Vladimirescu se află în proprietatea Consiliului Judeţean Mehedinţi, dar, din cauza litigiului, nu s-au putut aloca bani pentru întreţinere şi reabilitare. În momentul în care acest proces se va încheia în favoarea noastră, vom face tot posibilul ca această culă devenită muzeu să atragă turişti“, a declarat Sorina Matacă, director al Muzeului Regiunii Porţilor de Fier Drobeta Turnu Severin.
„Tudor Vladimirescu nu a avut nici o culă“
Descendentul familiei Gărdăreanu a intentat procesul şi lansează ipoteza conform căreia cula nu ar fi fost ridicată de liderul pandurilor. Acesta a cerut în instanţă dreptul de proprietate asupra construcţiei. Mihai Valentin Manole a trimis un mesaj către Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Mehedinţi, în care îşi expune propria variantă în ceea ce pri