Preşedintele şi directorul executiv al OTP Bank, cea mai mare bancă din Ungaria, afirmă că acceptă impunerea unei suprataxe asupra sistemului bancar maghiar dacă aceasta este soluţia pentru ca investitorii să îşi recapete încrederea, iar Ungaria să fie văzută într-o lumină mai bună de către investitori.
"Evident nu suntem mulţumiţi că ni se va impune o taxă suplimentară, însă pentru mine este extrem de important cum este percepută Ungaria de către investitori şi cum evoluează prima de risc", spune Sandor Csanyi, 57 de ani, într-un interviu pentru The Wall Street Journal.
"Menţinerea ţintei de deficit bugetar este foarte importantă, în condiţiile în care noi (OTP - n.r.) suntem primii care simţim dacă încrederea se evaporă. Pentru mine, atât faptul că investitorii îşi pierd încrederea, cât şi introducerea acestei taxe sunt evoluţii negative, de aceea prefer cea de-a doua variantă, pentru că pare răul cel mai mic."
Guvernul de la Budapesta a decis introducerea unei suprataxe pentru sistemul bancar, care ar aduce la bugetul de stat circa 710 mil. euro. Scopul taxei ar fi acela de a ajuta autorităţile să ţină în frâu deficitul bugetar. Ţinta pentru acest an a fost stabilită la 3,8% din PIB, iar pentru anul viitor la 3%, limita impusă de Uniunea Europeană.
Taxa este mai mare ca în Vest
Taxa, dacă va fi aprobată în parlament în această săptămână, a fost stabilită la 0,45% din activele totale ale băncilor. Această valoare este net superioară celei de 0,15% din activele nete stabilită în SUA, sau de 0,07% din active în Marea Britanie. Taxa va afecta nu doar băncile, ci şi companiile de asigurări şi de leasing.
Asociaţia companiilor de asigurări din Ungaria a avertizat că unii asigurători mai mici ar putea ieşi de pe piaţă din cauza acestei taxe. Asociaţia Maghiară de Leasing a anunţat că taxa va îndrepta piaţa de leasing spre colaps.