Pentru a putea accesa un credit în vederea reabilitării termice a locuinţei sau a blocului din care face parte, trebuie să ştiţi ce fel de lucrări sunt eligibile.
Lucrările de reabilitare termică eligibile pentru contractare de credite bancare cu garanţie guvernamentală şi dobândă subvenţionată sunt:
a) reabilitarea termică a anvelopei clădirii şi a instalaţiilor aferente;
b) repararea, după caz, înlocuirea/achiziţionarea cu montaj a centralei
termice de bloc/scară, respectiv a centralei termice aferente locuinţei unifamiliale, precum şi a instalaţiilor aferente acesteia;
c) introducerea, după caz, a unor sisteme alternative pentru asigurarea
parţiala/totală a energiei pentru prepararea apei calde de consum, iluminat şi/sau încălzire.
Condiţii pentru obţinerea finanţării
Decizia de reabilitare termică a clădirilor de locuit se ia de către beneficiar şi, în cazul asociaţiei de proprietari, de către adunarea generală a proprietarilor, legal constituită, care hotărăşte cu votul a minimum 90% din membrii acesteia.
Asociatia de proprietari este eligibilă în condiţiile în care fiecare membru al său nu inregistreaza mai mult de două rate scadente şi neachitate la plata cotei de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari în ultimele trei luni calendaristice anterioare evaluării eligibilităţii de către finanţator, iar proprietarul locuinţelor unifamiliale este eligibil în condiţiile în care nu înregistrează mai mult de două rate scadente şi neachitate la plata facturilor de utilităţi în ultimele trei luni calendaristice. Beneficiarul trebuie să respecte, de asemenea, condiţiile din normele de creditare ale finanţatorului.
Lucrările de intervenţie vor fi finanţate din sursele proprii ale beneficiarilor, în cuantum de minimum 10% din valoarea de execuţie şi din credite bancare, în lei, cu garanţie guver