Banca centrală a Ungariei nu poate apăra "în mod convingător" forintul şi va rămâne repede "fără muniţie", chiar dacă autorităţile ar avea la dispoziţie noi fonduri externe, avertizează analiştii băncii franceze Société Générale, potrivit Bloomberg.
Rezervele oficiale de valută ale băncii centrale de la Budapesta sunt mai mari decât în ultimii ani, însă experţii SocGen consideră că acestea nu se plasează "în zona de confort".
În plus, ţinând cont de contextul politic, "este improbabil ca banca centrală să se grăbească să ajute guvernul în privinţa gestionării consecinţelor crizei generate de plecarea FMI", scriu analiştii grupului francez, referindu-se la suspendarea discuţiilor dintre autorităţile ungare şi reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional şi ai Uniunii Europene pentru revizuirea acordului de împrumut extern încheiat în octombrie 2008.
În acest context, "apărarea monedei naţionale prin modificări ale dobânzilor ar putea reprezenta singura opţiune viabilă dacă presiunile de vânzare a forintului continuă să se acumuleze", apreciază SocGen.
Reprezentanţii FMI şi ai UE au renunţat sâmbătă la discuţiile cu guvernul ungar pentru evaluarea acordului de ajutor extern, după ce autorităţile maghiare au respins ideea adoptării a noi măsuri de austeritate, optând în schimb pentru taxarea suplimentară a băncilor şi plafonarea salariilor din sectorul public, inclusiv pe cele ale oficialilor băncii centrale.
Bursa de la Budapesta evolua în creştere cu 1,46% la jumătatea şedinţei de tranzacţionare, iar forintul a scăzut uşor, cu circa 0,4%, în intervalul de 286,85 - 287,1 forinţi/euro. Forintul a fost moneda cu cea mai slăbă evoluţie faţă de euro din întreaga lume în ultimele trei luni.
Între premierul Viktor Oban şi preşedintele băncii centrale Andras Simor există un conflict legat de salariul acestuia din urmă care ajunge la 28.000