Politica fiscala nu trebuie sa derapeze in urmatoarea perioada, iar deficitul bugetar cu care se confrunta economia trebuie corectat de la radacina, adica prin reforme, el fiind unul de tip structural. Criza nu a generat problemele economiei, ci doar le-a accentat deoarece acestea existau de aproape 20 de ani, potrivit oficialilor BNR.
Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, a sustinut ieri o debatere pe tema "Romania 2010 - constrangerile economico-financiare si imperativele sociale" in care a dorit sa reliefeze ca este absolut necesar ca politica fiscala sa corecteze deficitul structural al economiei, deficit care nu a fost generat de criza economica, dar care exista si se adanceste inca din anii '90.
Reluarea cresterii economice nu va rezolva problema deficitului bugetar ridicat al Romaniei, a subliniat Isarescu, deoarece, in esenta, acesta este un deficit structural ce poate fi corectat doar prin reforme.
“In ceea ce priveste deficitele, ingrijorarea nu apare numai pentru ca ele sunt mari, ci si din cauza structurii lor, sunt deficite structurale, de durata, care sunt greu de corectat. Gravitatea deficitului structural este mai mare pentru economie. Simpla crestere economica nu corecteaza un deficit structural”, a explicat guvernatorul BNR.
Isarescu a subliniat ca daca problema deficitului structural se agraveaza, atunci se poate ajunge in situatia in care increderea jucatorilor din piete dispare, iar finantarea externa devine de negasit. Consilierul guvernatorului BNR, Lucian Croitoru, a precizat ca in perioada de crestere economica a Romaniei (2005-2008) statul era prea mare pentru potentialul sau, dar acest lucru era compensat de intrarile mari de capitaluri private.
"Sectorul privat a facut reducerile necesare imediat dupa criza, dar statul nu a putut sa faca acelasi lucru si, prin urmare, a fost nevoie de un imp