După ce a funcţionat într-o anexă a Muzeului Naţional de Istorie mai bine de şapte ani, Muzeului Sporturilor i se va dedica un spaţiu amplu în noua Casă Olimpică. Clădirea care va găzdui Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) va fi gata în ianuarie 2011, iar partea dedicată Muzeului Sporturilor va semăna cu Muzeul Olimpic din Laussane.
Medaliile, trofeele şi echipamentele marilor glorii ale sportului românesc zac de ani buni într-o cămară din incinta Muzeului Naţional de Istorie, departe de ochii vizitatorilor. Schitul Sandei Toma, canoea lui Patzachin sau bicicleta lui Gabriel Moiceanu aşteaptă să fie scoase la lumină.
FOTO: Bicicleta campionului român la ciclism, Gabriel Moiceanu
Acţiuni în toată ţara
În momentul de faţă muzeul nu funcţionează ca o expoziţie care să poată fi vizitată, ci ca un bâlci, care se mută din oraş în oraş, atunci când directorul instituţiei, Nicolae Petrescu, mai „prinde“ câte o colaborare. El spune că, din 2003 de când spaţiul dedicat muzeului a fost redistribuit pentru Centrul Naţional de cercetare pentru Conservarea Patrimoniului Cultural şi pentru Muzeul Naţional Filatelic nu a întrerupt activitatea, ci a încercat să expună trofeele în cât mai multe locuri din ţară. „Acţiunile noatre au avut succes, dar aceste expoziţii periodice în locuri diferite nu se compară cu activitatea pe care o putem avea într-un sediu permanent. E ca şi când ai compara un restaurant grandios cu o firmă de catering“, a spus Petrescu.
FOTO: Exponate din Muzeul Olimpic de la Lausanne
FOTO: Torţe olimpice expuse în muzeul de la Lausanne
„Chiar avem cu ce să ne mândrim“
Primul 10 din istoria gimnasticii, pagaia ruptă a lui Patzachin, racheta lui Ilie Năstase, golurile lui Hagi şi toate celelalte elemente pozitive pentru care românii sunt