Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a cerut companiei franceze Areva să găsească un amplasament optim pentru a doua centrală nucleară din România, pe care să o şi construiască. Investitorii străini implicaţi în construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă se bat pentru participaţia la care va renunţa statul, în prezent acţionar majoritar. Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a cerut companiei franceze Areva să găsească un amplasament optim pentru a doua centrală nucleară din România, pe care să o şi construiască. Investitorii străini implicaţi în construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă se bat pentru participaţia la care va renunţa statul, în prezent acţionar majoritar.
Relaţiile de prietenie energetică dintre România şi Franţa se vor intensifica în următorii ani pe palierul nuclear. Dacă, până acum, după anunţul României privind intenţia de construire a unei a doua centrale nucleare, francezii ne dădeau târcoale pentru a primi acest contract, a venit vremea ca România să ceară ajutorul Franţei, în ideea urgentării proiectului.
Cu ocazia unei vizite efectuate la Paris la începutul lunii iunie, ministrul Economiei, Adriean Videanu, a cerut companiei franceze Areva, cel mai mare constructor de centrale nucleare din lume, să aleagă amplasamentul optim pentru noua unitate din România, pe care să o şi construiască.
„Avem nevoie de expertiza specialiştilor francezi legat de studiul de amplasament. Pe lângă evaluarea pe care am făcut-o noi, avem nevoie să validăm aceste studii în raport cu partenerii francezi ", a declarat Videanu, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul".
Întrebat dacă acest lucru înseamnă, automat, că Areva va fi compania care va construi centrala, ministrul nu a dat un răspuns direct, însă a arătat că România este cea care are nevoie de specialiştii francezi. Oana Ivănel
Ministrul Economiei, Adriean Videan