Primul medicament generic, rosuvastatina, lansat recent pe piaţa din ţara noastră, produce regresia plăcii de aterom, spune profesorul doctor Nicolae Hâncu, Centrul Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Cluj-Napoca. Tratamentul cu acest medicament din familia statinelor este destinat pacienţilor cu hipercolesterolemie, inclusiv celor cu ateroscleroză în fază avansată sau precoce.
„O reducere cu 25% a nivelului colesterolului total poate scădea mortalitatea cauzată de boli cardiovasculare cu 42% şi riscul unui eveniment cardiac cu 34%", subliniază profesorul doctor G.A. Dan, şeful Clinicii de medicină internă şi cardiologie, Spitalul Colentina. De aceea, este foarte importantă verificarea valorilor colesterolului. Dacă valorile colesterolului sunt crescute, medicul poate recomanda modificarea stilului de viaţă şi, când este necesar, tratament medicamentos. Dar nu întotdeauna regimul alimentar, scăderea în greutate contribuie la normalizarea nivelului colesterolului. Or, acest medicament reuşeşte să reducă nivelul colesterolului, fiind recomandat şi preventiv persoanelor care prezintă unele „mutaţii" genetice ce le predispun la hipercolesterolemie.
În România, peste o treime din populaţie este afectată de hipercolesterolemie şi această cifră este în continuă creştere.
Pacienţii cu dislipidemie nu prezintă simptome. Dar, treptat, valorile crescute ale colesterolului duc la afectarea vaselor de sânge prin constituirea plăcilor de aterom (ateroscleroză), ceea ce creşte riscul de infarct de miocard, accident vascular cerebral. Primul medicament generic, rosuvastatina, lansat recent pe piaţa din ţara noastră, produce regresia plăcii de aterom, spune profesorul doctor Nicolae Hâncu, Centrul Clinic de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Cluj-Napoca. Tratamentul cu acest medicament din familia statinelor este destinat pacienţilor