Privirile Europei au fost din nou atrase spre est dupa ce FMI si UE au suspendat acordul cu Ungaria. Bancherii atrag atentia ca guvernul de la Budapesta nu va putea sa isi apere forintul, iar presedintele BERD spune chiar ca Europa de Est ar putea sa fie aruncata intr-o noua criza.
Desi riscul de contagiune exista, analistii romani spun ca tara noastra nu va fi afectata, dar este un semnal de alarma ca astfel de lucruri se pot intampla si cu noi.
Suspendarea acordului vine la cateva luni dupa ce Ungaria a incercat sa renunte la asistenta financiara din partea Fondului si a Comisiei Europene, reintrand pe pietele de capital. Ce s-a intamplat ulterior arata ca tara vecina nu a reusit sa se descurce, iar problemele din mediul international si criza datoriilor suverane au fost mai puternice decat deciziile luate la Budapesta.
Chiar daca efecte negative asupra regiunii sau tarii noastre nu va avea, suspendarea acordului dintre FMI si Ungaria arata de fapt ca Fondul nu mai este dispus sa ii ierte pe cei care nu indeplinesc conditiile unui acord.
"Relatia Ungariei cu FMI si Comisia Europeana intereseaza si prin prisma faptului ca se poate crea un precedent. Nu cred ca finantatorii externi ar dovedi o ingaduinta mare fata de guvernul de la Budapesta intrucat nu ar vrea sa se creeze un precedent. (...) Finantatorii externi vor cauta sa nu fie ingaduitori pentru ca daca Ungaria ar obtine conditii mai lesnicioase, de ce nu ar incerca si Romania sa obtina conditii mai bune, mai usoare", a explicat Daniel Daianu pentru Ziare.com.
De aceeasi parere este si Mircea Cosea, care spune ca FMI da semne ca redevine dur si intransigent.
"Deocamdata nu ne poate afecta decat ca exemplu. Putem vedea ca raporturile pe care FMI le are cu tarile central si est europene poate fi exact ca cel pe care l-a practicat pana acum c