Curtea Internationala de Justitie de la Haga da joi publicitatii avizul consultativ privind legalitatea declararii independentei fostei provincii sarbe Kosovo. Sentinta nu are caracter obligatoriu, dar este asteptata in intreaga lume, pentru ca poate avea repercusiuni asupra mai multor miscari separatiste din lume. Romania nu a recunoscut independenta Kosovo, aflandu-se printre cele 5 tari membre UE care nu au facut-o: Grecia, Spania, Slovacia si Cipru.
"Daca avizul CIJ stabileste un nou principiu, un intreg proces de creare de noi state se va deschide in lume, ceea ce ar destabiliza multe regiuni", a spus presedintele sarb Boris Tadici pentru Tanjug, citat de Reuters.
Kosovo si-a declarat independenta in 17 februarie 2008. Noul stat a fost recunoscut pana in prezent de 69 de tari, inclusiv de Statele Unite si 22 dintre cei 27 de membri UE. CIJ a fost sesizata in legatura cu legalitatea declararii independentei Kosovo fata de Serbia de Adunarea Generala a ONU. Curtea trebuie sa raspunda la intrebarea daca declararea unilaterala a independentei de catre institutiile provizorii ale autoguvernarii din Kosovo este in concordanta cu legea internationala.
Pledoariile pentru un raspuns afirmativ sau negativ la aceasta intrebare au fost facute de partile implicate, Serbia si Kosovo, dar si de alte 29 de tari, inclusiv Statele Unite, Rusia si Romania, care au fost audiate la tribunalul ONU in decembrie 2009.
Aurescu pledeaza din nou in fata CIJ Foto: MAEDin partea Romaniei, pledoaria la CIJ a facut-o secretarul de stat in MAE Bogdan Aurescu, impreuna cu Cosmin Dinescu, adica agentul si coagentul din procesul Romaniei impotriva Ucrainei pentru delimitarea platoului continental al Marii Negre, solutionat de CIJ in februarie 2009.
Aurescu a argumentat necesitatea ca instanta de la Haga sa nu se limiteze la a raspunde stri