Ordonanţa 63, privind concedierile bugetarilor, oferă o portiţă de scăpare pentru actori, în articolul III. Ordonanţa va viza numai instituţiile de spectacole din ţară înfiinţate de autorităţile locale. Vor scăpa Opera din Constanţa sau Corul Filarmonicii din Arad.
Directorii teatrelor sunt nemulţumiţi că Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.63/2010 a adus atâta zbucium de o săptămână încoace. Lucian Vărşăndan, directorul Teatrului German de Stat din Timişoara, a declarat pentru „Adevărul" că legea nu a ţinut seama de specificul comunităţilor oraşelor din provincie, că a fost formulată ambiguu, cu neclarităţi şi puncte discutabile.
Citiţi şi:
Concedieri: directorii teatrelor din Bucureşti nu dau afară actori, ci doar personal auxiliar
„Este inadmisibil modul cum s-a înţeles şi s-a pus în practică această ordonanţă, fără nicio noimă", a subliniat directorul de teatru. De asemenea, nu s-a realizat o evaluare corectă a activităţii fiecărei instituţii în parte, pe criterii de performanţă, ci acest procent de disponibilizare a fost aplicat tuturor teatrelor.
Nici oamenii politici nu au primit prea bine războiul nervilor iscat de Ordonanţă. Senatorul Radu F. Alexandru s-a bucurat, totuşi, de „finalul fericit": „Bine că am găsit deschidere la premierul Emil Boc şi la ministrul Culturii, Kelemen Hunor. Nu mai contează traumele psihice, nopţile nedormite şi faptul că atâţia oameni din teatre au trăit acest coşmar şi au stat atâta vreme cu sabia lui Damocles deasupra capetelor. Este bine că s-a rezolvat".
Kelemen n-a fost întrebat
Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.63/2010, supranumită „omor prin imprudenţă", de Mircea Diaconu, directorul Teatrului Nottara, a fost semnată de premierul Emil Boc. Parodoxul este că documentul a fost contrasemnat de Sebastian Vlădescu, ministrul Finanţelor Publice, de Vasile Blaga, minis